Ga naar hoofdinhoud

Verbruik datacenters omlaag dankzij instellingen

Datacenters staan garant voor veel energieverbruik. De nieuwe maatregel ‘Stel geautomatiseerd energiebeheer in op servers’, verplicht de datacenters om enkele standaardinstellingen van hun servers aan te passen. Ruben Vlaander, bestuursvoorzitter van Omgevingsdienst Nederland: “Als alle datacenters binnen Nederland de wettelijk verplichte energiebesparingsmaatregel doorvoeren, levert dat in potentie een energiebesparing die hoger is dan de jaaropbrengst van één miljoen zonnepanelen.”

Controles bij datacenters

Tijdens de Nationale Energiedag op 27 juni 2024 tekenden Stichting Dutch Datacenter Association (DDA), brancheorganisatie NLdigital en Omgevingsdienst Nederland (OD NL) gezamenlijk voor een nieuwe aanpak. Met behulp van de Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht gaat ook gecontroleerd worden of centers de juiste maatregelen treffen. Zo zijn ze verplicht om in te stellen dat servers bij lagere activiteit automatisch het energieverbruik omlaag brengen. Een standaardinstelling die veel centers nu niet gebruiken.

Substantieel bijdragen

“Het is goed dat wij samenwerken met de branche. Dankzij deze aanpak kunnen datacenters substantieel bijdragen aan energiebesparing en zorgen we vanuit de overheid voor een gelijk speelveld voor de implementatie”, vindt Vlaander. De maatregel komt op een goed moment, want de energiebehoeften van datacenters groeit flink, mede door de vraag naar toepassingen als AI. René Corbijn, Adjunct-directeur NLdigital: “De digitale sector zet hiermee weer een extra stap in de energie-efficiency verbetering die nodig is om de continue digitale ontwikkelingen mogelijk te maken.”

Lees hier alles over gezamenlijke aanpak voor deze energiebesparing.