Het productievolume in de installatiebranche maakte jarenlang forse groei door, maar is dit jaar met 0,7 procent gedaald. Toch duurt deze terugval niet lang. Volgend jaar wordt een totale groei verwacht van 1,7 procent en in 2026 zelfs 2,4 procent. De terugval in woningnieuwbouw en utiliteitsbouw is de voornaamste redenen voor de cijfers dit jaar. Dat is te lezen in het rapport Economische Vooruitzichten 2025 en verder, dat onderzoeksbureau Bouwkennis opstelde in opdracht van Techniek Nederland.
Cruciale rol in transitie
Het rapport onderstreept volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland de cruciale rol die de technieksector heeft in onder meer de energietransitie. “De vooruitzichten voor de branche blijven onverminderd positief. Het is dan ook belangrijker dan ooit om het techniekonderwijs aantrekkelijker te maken en de instroom te stimuleren. Daarnaast is het zaak om met digitalisering, prefab en industrialisatie de productiviteit in de branche te verhogen. Zo kunnen we méér voor elkaar krijgen met hetzelfde aantal mensen.”
Elektrotechniek grootste potentieel
Door verduurzaming en digitalisering wordt er steeds meer elektriciteit gebruikt. Vooral elektrotechnische bedrijven profiteren hiervan. Ook voor bedrijven in de klimaattechniek zijn de vooruitzichten goed. Ontwikkelingen zoals het bouwen van huizen zonder aardgas, de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en de behoefte aan koeling in warmere zomers zorgen voor meer vraag naar duurzame klimaatinstallaties. Voor bedrijven die sanitair installeren, zijn de vooruitzichten stabiel. Zij profiteren minder van renovatiewerkzaamheden dan elektrotechnische bedrijven en bedrijven in de klimaattechniek, maar er zal wel meer vraag zijn naar luxe sanitair.
Lees hier het hele rapport.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.