Zowel bij de keuze voor een opleiding in de richting van de energietransitie, het volhouden van de opleiding als in de overstap naar de arbeidsmarkt, steken vrouwen karig af ten opzichte van mannen. Terwijl zij juist zo hard nodig zijn. Als Nederland in 2050 klimaatneutraal wil zijn, kunnen vrouwen het verschil maken. Er is bij deze groep veel onbenut arbeidspotentieel. Zij zijn in energietransitie-opleidingen en -beroepen flink ondervertegenwoordigd, aldus het economievakblad ESB op basis van cijfers van het CBS en eigen data.
Dringend nodig
Om de energietransitie te realiseren is de vraag naar technisch personeel hoog. Met name mbo-opgeleiden in bouwkunde, elektrotechniek, infrastructuur, installatietechniek, procestechniek en werktuigbouwkunde zijn dringend nodig. Cijfers wijzen uit dat vrouwen op alle schakelmomenten in de keten – tussen profielkeuze en overgang naar de arbeidsmarkt – niet goed vertegenwoordigd zijn. Zo kiezen mannen vaker voor een techniekprofiel (25% mannen ten opzichte van 4,8% vrouwen). Van deze groep kiest 24,3% van de mannen voor een opleiding richting de energietransitie. Bij vrouwen gaat dat om 5,9%.
Grote ‘weglek’
Daarnaast stoppen vrouwen ook vaker met hun opleiding dan de mannen die dezelfde weg bewandelen. Een relatief klein verschil, maar wel aanwezig. Van de groep vrouwen die een opleiding richting de energietransitie afrondt, kiest maar een op de tien ook daadwerkelijk voor de beroepssector energietransitie. Een grote ‘weglek’. ESB stelt dat nader onderzoek nodig is om te achterhalen of hier een structureel probleem achter zit. Meer aandacht voor de energietransitie bij studiekeuze en loopbaanoriëntatie zou al een belangrijke eerste stap zijn.
Lees hier alle cijfers van het EBS met betrekking tot vrouwen in de energietransitie.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.