Duurzame bedrijven kunnen aanzienlijke voordelen behalen uit de verhoogde transparantie en consistentie die voortvloeien uit de criteria van Environmental, Social & Governance (ESG) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
ESG en CSRD kunnen helpen bij de verdere bestendiging van het eigen DNA en de reputatie naar stakeholders. Traditionele financiële rapportages bieden vaak onvoldoende inzicht in de langetermijnrisico's en -kansen die verband houden met ESG. De inzichten vanuit de ESG en CSRD-rapportages helpen investeerders bij het identificeren van bedrijven die hun tijd vooruit zijn, proactief te werk gaan en vooruitstrevend zijn in hun duurzaamheidsprestaties. Zo kunnen investeerders en kredietverstrekkers kijken naar een duurzaam bedrijfsmodel op basis van bewezen inzichten.
Onderzoek staaft de aanname
ESG-risico’s zetten nu direct druk op de businesscases van bedrijven. Organisaties met een sterke ESG-praktijk daarentegen hebben vaak nauwe relaties, laten verbeterde operationele prestaties zien en een lager risicoprofiel. Onderzoek van Bain & Company uit 2023 duidde al dat een sterke ESG-praktijk resulteert in hogere omzet, betere marges en grotere aantrekkingskracht voor investeerders. Bedrijven met een goed ESG-profiel behalen vaak hogere waarderingen en betere exit multiples. Ruim 54% van de financiële investeerders voert ESG Due Diligence (DD) uit bij overnamekandidaten, zo blijkt uit ander onderzoek. McKinsey & Company toonde enkele jaren geleden al aan dat bedrijven die ESG-criteria serieus nemen beter presteren op de lange termijn door verbeterde risicobeheersing en waardecreatie. Uiteindelijk gaat het over helder inzicht, een totaalscenario.
Lees hier het rapport ''Five ways that ESG creates value'' van McKinsey & Company.
De kracht van goede analyse
De scenario-analyse vormt een belangrijk uitgangspunt voor het identificeren van mogelijke risico’s en kansen. De CSRD en ook de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) bevatten deze informatievereisten uit de aanbevelingen van de Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). De focus ligt hier op het verstrekken van consistente en vergelijkbare informatie aan bijvoorbeeld investeerders en kredietverstrekkers over de risico's en kansen. We zien vier belangrijke pijlers binnen het totaalscenario: bestuur, strategie, risicobeheer en doelen.
Bestuur
Organisaties moeten uitleggen hoe de Raad van Bestuur en het management omgaan met duurzaamheid, klimaatrisico's en kansen. Dit biedt investeerders een graadmeter voor hoe concreet duurzame doelen op de bestuurlijke agenda staan. Uit onderzoek blijkt dat dit er binnen veel bedrijven nog aan schort.
Naast het beleggen van de verantwoordelijkheid gaat het hier ook om de kerncompetenties van effectief ESG-bestuur. Zo moet het bestuur een helder kompas hebben ten aanzien van de bedrijfswaarden, en moeten deze stroken met de CSRD-criteria. Daarnaast moet er voldoende kennis aanwezig zijn en een hoge mate van toewijding aan de eigen duurzame doelstellingen met het oog op serieuze transformatie.
Jan Pieter Manschot, Algemeen Directeur van Kersten Techniek zegt hierover: “Enkele jaren geleden kwamen wij tot de conclusie dat we techniek ten goede moeten inzetten voor de leefomgeving. Oplossingsgericht en waardengedreven ondernemen zit in ons DNA. We transformeerden naar een organisatie met een sterke focus op drie heldere lijnen: elektrificatie, warmtetransitie en energie en congestiemanagement. Vanuit deze metathema’s kunnen we technisch complexe en relevante vraagstukken aan. Dat vraagt onder meer om omgevingsbewust handelen en veilig, kwalitatief werken. Zonder integer en verankerd leiderschap én een helder kompas ten aanzien van onze duurzame bedrijfswaarden was een dergelijke transformatie uitgesloten. Het vereist een hoge mate van toewijding en kennis om te kunnen en te durven transformeren. Daarvoor bestaat geen allesomvattende oplossing, het vraagt om denken buiten de kaders en als bestuurder in de wind durven staan."
Strategie
Binnen de strategiedimensie moet een bedrijf aantonen hoe een duurzame aanpak de strategie, doelen en financiële plannen beïnvloedt. Dit geeft investeerders en kredietverstrekkers inzicht in hoe bewust en wendbaar een bedrijf is in het omgaan met veranderingen, wat essentieel is voor toekomstbestendigheid. Kijkend naar de strategiedimensie van Kersten, dan is er de afgelopen twee jaar veel veranderd. Kersten heeft de energietransitie ter hand genomen door het pand en wagenpark te verduurzamen en een strikter veiligheid- en kwaliteitsbeleid te voeren met de daarbij behorende cultuurvereisten. De implementatie van de Safety Culture Ladder is een voorbeeld. Bij Kersten Techniek is veiligheid een onlosmakelijk deel van het DNA. Het is de nieuwe standaard, echter is veiligheid borgen nog helemaal geen eenvoudig proces.
Rob van Leeuwen van de afdeling QHSE zegt over de veiligheidscultuur bij Kersten: “Kwaliteit, vakmanschap, veiligheid, duurzaamheidsbewustzijn, betrouwbaarheid, integriteit en innovatie vallen onder onze beroepswaarden als techneuten. Het aanmoedigen van een gezonde veiligheidscultuur, waarbij werknemers risico's zien en aanpakken, verbetert de kwaliteit van het werk. Een hoger bewustzijn rondom veiligheid draagt gewoon bij aan vakmanschap, dat zie je direct terug in zorgvuldiger en met meer aandacht voor detail werken. Met veiligheid als waarde en strategisch anker bouw je ook die veiligheidscultuur die integriteit bevordert bij klanten en partners. Je moet het toch samen doen. Dat betekent een leven lang leren: regelmatige updates, refresher cursussen en het delen van inzichten…en ja, intern campagne voeren...”
Lees hier het gehele interview met Rob van Leeuwen over hoe Kersten Techniek groeit naar cultuur van veiligheid.
Risicobeheer
Op het gebied van risicobeheer moeten bedrijven beschrijven hoe ze duurzame risico's identificeren, beoordelen en beheersen. Dit toont aan hoe scherp en bedreven een bedrijf is in het omgaan met en het verkleinen van risico's. En wellicht nog belangrijker: wat de risicobereidheid is.
Doelen meten
Uiteindelijk zullen prestaties worden doorgemeten om scherpe doelstellingen te valideren en te verbeteren. Meten volgens gestandaardiseerde richtlijnen, zoals bijvoorbeeld die van de CSRD, zorgt voor consistentie en vergelijkbaarheid van gegevens. Dit maakt het eenvoudiger voor stakeholders om de prestaties van verschillende bedrijven te vergelijken en te beoordelen op basis van objectieve criteria.
Jan Pieter Manschot: “Zo zijn we intern inmiddels in staat om alle elektrische en fossiele kilometers te meten van de bussen en auto’s. En we monitoren op basis van data ons eigen pand om ervoor te zorgen we dat we onder de contractwaarde zitten van de netbeheerder. Extern monitoren we het afval op de bouw op basis van data die we krijgen van Remondis. Veiligheidsmonitoring en incidentmetingen stellen ons in staat om te kijken of we preventief alles blijvend kunnen dekken. Kijken we naar de S binnen de CSRD dan hebben we alle data voorhanden. Zo meten we diversiteit, gelijke beloning, man-vrouw verhouding en meer. En er is nog veel werk te verrichten, we zijn nooit klaar.”
Waarom zijn juist deze punten ook voor Kersten Techniek zo belangrijk?
- Deep dive in de organisatie: alle informatie over mensen, processen en de bijkomende risico’s en de manier waarop deze worden beperkt vormen een fantastische deep dive in de organisatie en helpt bij het nemen van betere beslissingen omwille van de toekomst.
- Positionering van het bedrijf: een sterke organisatie is constant in verandering om duurzame verbetering door te voeren. Het zorgt voor kwaliteit, veiligheid en een open bedrijfscultuur. ESG en CSRD kunnen helpen bij de bestendiging van het eigen DNA en de reputatie naar veel verschillende stakeholders.
- Verhoogde transparantie: zorgt ervoor dat we open zijn en blijven over hun impact.
De bijkomende voordelen voor duurzame bedrijven
Duurzame bedrijven kunnen aanzienlijke voordelen behalen uit de verhoogde transparantie en consistentie die voortvloeien uit ESG en de CSRD. Een mogelijke ontwikkeling is dat financiële instellingen rentekortingen bieden aan bedrijven met sterke duurzaamheidsprofielen. Bedrijven met duidelijke en consistente duurzaamheidsrapportages kunnen dan rekenen op gunstiger financieringsvoorwaarden. Echter, financieel voordeel mag wat Kersten betreft de driver niet zijn, het DNA van de organisatie is leidend voor een houdbare duurzame strategie.
Conclusie
Het is duidelijk dat de ESG en CSRD een significante bijdrage kunnen leveren aan de bevordering van duurzame investeringen, het aantrekken van investeerders, kredietverstrekkers, positieve Due Diligence of fiscaal voordeel. ESG en CSRD zijn voor Kersten belangrijke sturingsinstrumenten om blijvend de juiste keuzes te maken voor een gezonde toekomst van de maatschappij en onze onderneming.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.