Ga naar hoofdinhoud

Warmtenetten moeten aantrekkelijker

De Warmtealliantie, een samenwerking van meer dan honderd gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen, dringt aan op maatregelen om warmtenetten rendabeler te maken. Zo presenteerde de Warmtealliantie het 'Warmtebod' aan minister Hermans (Klimaat en Groene Groei). Belangrijke aanbevelingen zijn onder andere een maximale prijs voor warmte en lagere aansluitkosten om burgers en bedrijven meer zekerheid te bieden. 

Obstakels voor groei

De aanleg van warmtenetten verloopt traag door hoge kosten, ingewikkelde procedures en schommelende gasprijzen. Ook onduidelijke regelgeving veroorzaakt onzekerheid. Dit maakt het moeilijk om bewoners en organisaties te overtuigen van warmtenetten als alternatief. Veel consumenten kiezen daardoor eerder voor individuele warmtepompen, terwijl ook gemeenten en woningcorporaties vaak terugvallen op traditionele verwarmingsopties. 

Teun Bokhoven, scheidend voorzitter van het Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde Omgeving (UGO): "De opgave is urgent: zonder concrete stappen dreigen hoge maatschappelijke kosten en loopt de uitvoerbaarheid van de warmtetransitie gevaar. Het is dus zaak om de ontwikkeling van warmtenetten in de gebouwde omgeving een extra impuls te geven." De UGO richtte samen met het Nationaal Klimaat Platform (NKP) de Warmtealliantie op in het voorjaar 2024. 

Aanbevelingen van de alliantie

Het Warmtebod bevat concrete voorstellen om de ontwikkeling van warmtenetten te stimuleren: 

  • Stel een maximale warmteprijs in om de betaalbaarheid voor consumenten te garanderen. 
  • Verlaag de aansluitkosten door subsidies, zoals de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS), en bijdragen aan hoofdtransportleidingen. 
  • Maak een groter deel van de vaste kosten variabel om huishoudens te stimuleren tot energiebesparing. 
  • Zorg voor heldere communicatie over tariefverschillen en transparantie bij besluitvorming rond kavels. 

Noodzaak van regie

Volgens de alliantie is een duidelijke koers richting 2050 essentieel. Alleen zo kan het vertrouwen van consumenten worden herwonnen en kan worden voorkomen dat traditionele aardgasverwarming een optie blijft. Dit sluit aan bij het Klimaatakkoord, waarin is afgesproken dat tussen de 2 en 2,5 miljoen woningen in 2050 aangesloten moeten zijn op een warmtenet.  

Markt twijfelt over businesscase

Grote energiebedrijven zoals Essent, Vattenfall en Ennatuurlijk ondersteunen de plannen maar tekenen niet mee. Zij missen een visie op de investeerbaarheid en zien te weinig aandacht voor de betaalbaarheid voor bestaande klanten. Kleinere warmtebedrijven, netbeheerders en energiecoöperaties steunen het Warmtebod wél met hun handtekening. 

Versnelling nodig

Momenteel zijn 500.000 huishoudens aangesloten op stadsverwarming. Om de doelen van 2030 (1 miljoen aansluitingen) en 2050 te halen, moet het aantal jaarlijkse aansluitingen omhoog van 15.000 naar 80.000-100.000. Volgens de alliantie zorgen betere voorwaarden ervoor dat al 540.000 tot 630.000 woningen tussen nu en 2035 op een warmtenet worden aangesloten.  

Download hier het hele Warmtebod.