Ga naar hoofdinhoud

Wat kan EMS dan?

We zien de energietransitie vorm krijgen: laadpleinen, zonnevelden, WKO’s. Achter die zichtbare vooruitgang schuilt spanning. Niet het gebrek aan opwek, maar goede ‘netafstemming’ vormt een probleem. Daar komt het EMS (energiemanagementsysteem) in beeld als een schakel die zorgt voor regie en dus bedrijfscontinuïteit.

Kloppend EMS

Energiemanagementsystemen verbinden alle losse onderdelen in de energiekringloop: van opwek, opslag tot verbruik en netcapaciteit. Het kijkt vooruit, stuurt bij en balanceert.

Sturen op continuïteit, niet op toeval

Elektrificatie in de logistiek groeit razendsnel. Denk aan bedrijventerreinen waar meerdere vrachtwagens tegelijk laden. EMS voorkomt hier pieken die het net uit balans brengen. Het verdeelt beschikbare capaciteit slim over tijd, stemt laadsnelheden af op beschikbaar vermogen en benut direct DC (gelijkstroom) om verlies te beperken.

Het dak op met netcongestie

Zonnepanelen wekken op zodra het weer dat toestaat. Dat patroon is grillig. Een EMS voorkomt verspilling door energie tijdelijk op te slaan of lokaal te verbruiken wanneer dat economisch en technisch zinvol is. Het systeem stemt af op stroomprijzen, netdruk, weersvoorspellingen en verbruiksprofielen. Zo verhoogt het de zelfconsumptie en verkleint het de afhankelijkheid van het net.

Slim omgaan met bestaand vastgoed

Veel gebouwen zijn aan vernieuwing toe. Een energieprofiel is hier het startpunt voor een goede regeling via een energiemanagementsysteem. Welke installaties staan onnodig aan? Waar gaat energie verloren? Hoe benut je energie als niemand in het pand is? Met die inzichten stuurt een EMS direct bij. Dat is niet alleen slim, maar ook verplicht: vanaf 2025 moeten bedrijven verduurzamingsmaatregelen uitvoeren die zich binnen vijf jaar terugverdienen. EMS maakt dat aantoonbaar en haalbaar.

Warmte en koude slim verdelen

In collectieve systemen zoals WKO’s en warmtenetten zit veel potentie, maar ook complexiteit. Een EMS kan hier de warmtevraag voorspellen, verschillende systemen op elkaar afstemmen en verbruikspieken voorkomen. Zoals pilots van SBIR laten zien: wie slim aanstuurt, bespaart.

Een lokale toekomst waarmaken

Energy hubs en smart grids vormen de ruggengraat van decentrale energieopwek en -opslag. Een goed ingericht EMS zorgt dat alles samenwerkt. Het verandert losse componenten in een veerkrachtig, zelfsturend netwerk.

Wetgeving geeft het zetje

De energiebesparingsplicht is er al. De handhaving volgt vanaf 2025. Wie veel energie gebruikt, moet inzicht tonen. Energiemanagementsystemen sluiten hier perfect op aan: ze bieden inzicht, actie en borging, conform de ISO 50001-norm. TNO, RVO, NEN en de overheid zien EMS’en als essentieel onderdeel van een voorspoedige energietransitie.

Het moet wel eenvoudiger

De inzet van energiemanagementsystemen markeert een verschuiving in denken. Betere samenwerking tussen bestaande systemen vraagt om inzicht en afstemming om tot continuïteit te komen. De uitdaging ligt nu in het schaalbaar maken van deze aanpak. Dat vraagt om duidelijke wetgeving, gedeelde datastandaarden en een bereidheid om te sturen op samenwerking – ook tussen bedrijven die tot voor kort alleen hun eigen aansluiting kenden.

Wie inzet op flexibiliteit, maakt ruim baan voor energie in de nabije toekomst.

 

Benieuwd wat ons eigen energiemanagementsysteem voor u kan betekenen? Lees er hier meer over of bekijk de animatie hieronder.

Bernard Gijsberts
Directeur Energie en Beheer

Wilt u eens verder praten over de EMS-oplossing Motus van Kersten Techniek? Laat Bernard contact met u opnemen.