In 2024 is de wereldwijde energiebehoefte sneller gestegen dan in voorgaande jaren. Dit komt voornamelijk door de toename in elektriciteitsverbruik, maar er spelen ook andere factoren mee. Olie, steenkool, aardgas, kernenergie, zon en wind: van elke energiebron gebruikten we vorig jaar meer. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van de Internationale Energieagentschap (IEA).
Oorzaken van de stijging
De sterke toename van elektriciteitsverbruik in 2024 werd deels veroorzaakt door recordhoge temperaturen, die de vraag naar koeling wereldwijd verhoogden. Daarnaast speelde de elektrificatie van transport een rol, evenals de groei van datacenters en de opkomst van kunstmatige intelligentie. “Elektriciteitsgebruik groeit snel, wat de wereldwijde vraag naar energie verder aantrekt”, aldus IEA-directeur Fatih Birol.
Groei van hernieuwbare energie
Om aan de toegenomen vraag te voldoen, werd een groot deel van de extra elektriciteit geleverd door hernieuwbare energiebronnen. In 2024 werd wereldwijd 700 gigawatt aan nieuwe hernieuwbare energiecapaciteit geïnstalleerd. “80% van de toename in wereldwijde elektriciteitsproductie kwam van hernieuwbare energie en kernenergie”, zegt Birol. Dit draagt bij aan een schonere energiemix.
Afname CO2-uitstoot
Ondanks de stijging van de CO2-uitstoot met 0,8% in 2024, groeit de inzet van schone energiebronnen zoals zonne-energie en elektrische voertuigen. “De sterke groei van zonne-energie, windenergie en elektrische voertuigen zorgt ervoor dat de uitstoot minder snel toeneemt”, aldus Birol. In ontwikkelde landen daalde de CO2-uitstoot zelfs met 1,1%, ondanks een groeiende economie.
Lees hier alle resultaten van het onderzoeksrapport.
Artikelen
We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.