Ga naar hoofdinhoud

Het DC: vergroen het hart van de distributie!

Distributiecentra staan onder toenemende druk. De verduurzaming stelt hoge eisen aan het vastgoed, de logistiek en de verbonden logistieke partners. Maar waar start het verduurzamen van een DC nu precies?

Kersten installatietechniek kan u helpen om de eerste, praktische stappen te zetten naar een groener centrum. Wij zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om een balans te vinden tussen efficiëntie, winstgevendheid en milieuvriendelijkheid.

Het verduurzamen van uw DC?

De vijf tips van Jorik van Woerkom

1. Analyseer het energieverbruik en regel apparatuur in

Een analyse van het energieverbruik levert inzicht op in wat je nu echt aan energie verbruikt en wat je daadwerkelijk nodig hebt. Dat is bruikbare informatie als oude installaties toe zijn aan vervanging. Als die vervanging nog niet aan de orde is, kunt u met die analyse de huidige apparatuur verduurzamen of uw energiegebruik aanpassen. We zien heel vaak dat installaties niet op de juiste manier zijn ingeregeld, waardoor je meer energie gebruikt dan nodig is. Daar is heel veel winst te behalen. Een voorbeeld: een DC stond leeg omdat ze nog aan het opbouwen waren. Maar alle installaties draaiden op volle capaciteit. Daar is veel energie bespaard door de installaties alleen vol aan te zetten op de plekken waar op dat moment gewerkt werd.

2. Regel de luchtverversing goed in

Ondanks dat de luchtverversing, warmteterugwininstallaties en luchtbehandelingskasten allemaal zo efficiënt mogelijk zijn, zijn ze vaak niet goed ingeregeld. Zeker in DC's waar de kantoorruimte inpandig is en waar luchtverversing via luchtbehandeling plaatsvindt is dat het geval. Vaak is de temperatuurregeling niet afgestemd op de gewenste kantoortemperatuur. Daardoor sta je de ene keer met de luchtbehandelingskast te verwarmen, terwijl je met de airco nog verder terug staat te koelen. En in de winter sta je misschien extra bij te verwarmen omdat je veel te koude lucht naar binnen blaast.

3. Van het gas af? Reken niet op basis van een bepaalde normering

Wil je voor je DC van het gas af, maak dan in eerste instantie een inventarisatie van wat er nodig is aan warmte en op welke momenten. Kijk ook naar het gasverbruik van het afgelopen jaar (zie tip 1) en analyseer dat. Ga rekenen op basis van het reële gebruik en niet op basis van een bepaalde normering. In de vaste rekenwaarden zitten zoveel veiligheidsmarges dat je vaak veel te hoog uitkomt qua verbruik. Dat kan zelfs zo uitpakken dat gasloos als optie te duur wordt. En dat terwijl je heel goed kunt kijken naar het daadwerkelijke verbruik als je ook de risico's in ogenschouw neemt. Ga je intensiever energie gebruiken? Heb je er echt koude dagen tussen zitten die je nu niet meerekent? Durf je daar vanaf te stappen? Met deze analyse kom je beter tot wat er echt nodig is aan capaciteit.

Kennismaken met Kersten Techniek?

Neem contact op met Roy Hendriksen

4. De keuze: gasloos of hybride

Soms is gasloos niet de juiste keuze, maar kun je beter voor een hybride oplossing gaan. Denk aan heaters die werken met een warmtepomp, maar waar een gasheater als back-up dient bij extreme kou. De keus voor hybride is bijvoorbeeld een goede als er niet voldoende capaciteit is op de elektra-aansluiting. De kosten van de investering kunnen ook een rol spelen. En het kan ook zijn dat je een bepaalde temperatuur wilt hebben, die met een warmtepomp niet te halen is. Die technieken ontwikkelen zich wel heel snel, vermoedelijk kan een warmtepomp over 1 of 2 ook eenzelfde temperatuur halen als een gasinstallatie, maar nu nog niet.

5. Bedenk dat verduurzamen ook geld oplevert

Verduurzamen levert direct geld op, want je geeft na een investering direct minder geld uit. Het kost geld om extra meters te plaatsen om te kijken wat het energieverbruik is, maar het gaat om zulke grote hoeveelheden energie, dat je al heel snel heel veel minder uitgeeft, ook al bespaar je maar 1-2% energie per jaar. Een goed voorbeeld hiervan is de implementatie van laadinfra en batterijopslag, het zijn uitstekende oplossingen voor dit soort uitdagingen

Vind een strategische partner

Kersten Techniek biedt u als strategisch installatietechnisch partner diverse diensten. We denken vanuit de bestaande situatie en kijken veelal naar hybride oplossingen om DC's snel te transformeren. We ondersteunen u bij het ontwerpen, bouwen en beheren van oplossingen die bijdragen aan de hoogste normen van duurzaamheid en efficiëntie.

Kennismaken met Kersten Techniek?

Neem contact op met Roy Hendriksen