Ga naar hoofdinhoud

Bedrijven laten tools wagenparkbeheer links liggen

Het tweede European Fleet Emission Monitor (EFEM) van Alphabet is uitgebracht met daarin weer opvallende conclusies. Zo zetten veel Europese bedrijven nog steeds niet de noodzakelijke stappen zetten om hun wagenparken te verduurzamen. Dit ondanks de groeiende druk van milieuvoorschriften. Hoewel 64% van de bedrijven elektrificatie als strategisch doel ziet, is meer dan de helft (56%) niet actief bezig met het omvormen van hun vloot in lijn met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Gemiste kans

Een opvallende 20% van de bedrijven weet niet hoeveel CO2 hun wagenpark uitstoot. Hoewel er gespecialiseerde beheertools bestaan die deze gegevens leveren, maakt slechts 30% van de wagenparkbeheerders hier gebruik van. “Door geen gebruik te maken van de inzichten die data-analyse oplevert, zien bedrijven een gouden kans over het hoofd”, weet Markus Deusing, CEO van Alphabet International. “Dergelijke gegevens zijn niet alleen cruciaal voor het verbeteren van duurzaamheidsrapporten, maar ook voor het samenstellen van de beste aandrijflijnmix.”

Hoge waardering

Het pad naar een volledig elektrisch wagenpark is complexer dan veel bedrijven anticiperen. De laatste cijfers laten zien dat slechts 62% van de bedrijven gelooft dat volledige elektrificatie mogelijk is, een daling ten opzichte van vorig jaar. Deusing: “Onder de CSRD zijn bedrijven nu verplicht om hun voortgang bekend te maken, maar toch onderschatten veel bedrijven nog steeds de uitgebreide inspanningen die nodig zijn om de CO2-uitstoot te minimaliseren en over te stappen op elektrificatie.”

Lees hier meer over dit onderwerp in de European Fleet Emission Monitor 2024.