Ga naar hoofdinhoud

Modernisatie van het hoogspanningsnet

Betere netcapaciteit door de vernieuwing hoogspanningsnet

Het huidige hoogspanningsnet stamt grotendeels uit de jaren '60 en voldoet niet langer aan de groeiende vraag naar elektriciteit en de eisen van de moderne energie-infrastructuur. Daarom wordt er maar liefst 1,9 miljard euro geïnvesteerd in de modernisering van dit cruciale onderdeel van onze energievoorziening. Netbeheerder TenneT en hun partners, waaronder Siemens Energy en Hitachi, slaan de handen ineen voor deze modernisatie van het hoogspanningsnet.

De rol van nieuwe apparatuur

“Voor de komende jaren hebben we in ieder geval voor Nederland en Duitsland in totaal 160 transformatoren en 110 compensatiespoelen besteld”, vertelt woordvoerder van TenneT, Jorrit de Jong. Deze apparatuur vormt een belangrijk aspect voor de onderstations van het elektriciteitsnet - de op- en afritten van het hoogspanningsnet. Deze apparatuur reguleert spanning nauwkeurig en ook het transport van elektriciteit zal soepeler verlopen. Met de huidige apparatuur die al tientallen jaren meegaat, was vervanging en modernisering dringend nodig.

De uitdaging van netcongestie

Een cruciale vraag is hoe snel de netcapaciteit hierdoor toeneemt. Netcongestie is een nijpend probleem omdat bijvoorbeeld nieuwe bedrijfspanden geen aansluiting krijgen op het bestaande net. Volgens De Jong varieert de situatie per regio, maar het is duidelijk dat er veel werk aan de winkel is. "In de meeste regio's duurt het nog vijf tot tien jaar voordat alle congestieproblemen zijn opgelost," vertelt hij tegen BNR Nieuwsradio. "Er moet veel worden bijgebouwd, en daarom zijn deze investeringen zo belangrijk."

Lees waarover de netbeheerders zich nog meer zorgen Luister het interview met Jorrit de Jong hier.