Ga naar hoofdinhoud

Bewonersinitiatieven essentieel in energietransitie

Meerdere jaren zijn acht uiteenlopende bewonersinitiatieven op het gebied van de warmtetransitie gevolgd door Platform31. Zij onderzochten in hoeverre deze initiatieven nu bijdragen aan de energietransitie. In een interessant rapport stellen zij dat deze projecten niet alleen succesvol zijn, maar dat ze essentieel zijn voor het slagen van de energietransitie. Zij adviseren dan ook aan gemeenten om zulke initiatieven te omarmen en te faciliteren. 

Draagvlak

Opvallend resultaat van het onderzoek is dat bewonersinitiatieven voor meer draagvlak en betrokkenheid zorgen van medebewoners. Het enthousiasmeren van mensen blijkt kansrijker te zijn als medebewoners elkaar inspireren dan wanneer bijvoorbeeld de overheid dat probeert. Het voelt minder alsof er druk op hen wordt uitgeoefend, wat ze meer tevreden stemt. Toch wordt ruim 30% van bewoners helemaal niet bereikt.

Weet wat er speelt

Een belangrijke factor voor het succes van de initiatieven blijkt een enthousiaste, kennisgedreven aanpak waarbij een passie voor een duurzame toekomst en de warmte transitie hand in hand gaan met een hart voor het werkgebied. Bovendien wordt de groep vaak getrokken door een of meerdere ‘best persons’. Mensen die, bij wijze van spreken, iedereen in een wijk of dorp kennen, weten wat er speelt en beschikken over bewezen ondernemerskwaliteiten.

One-size-fits-all

De gemeente speelt de rol van belangrijkste samenwerkingspartner in de ogen van de bewoners zelf. Dit betekent overigens niet dat het ook altijd soepel verloopt. Gebrek aan tijd, kennisniveau en planningen die uiteenlopen, liggen daar vaak aan ten grondslag. Soms zijn er bij gemeenten ook twijfels over de vraag in hoeverre een initiatief alle wijkbewoners representeert. Het partnerschap is bij ieder initiatief uniek en een one-size-fits-all-benadering is daarmee niet op zijn plaats.

 

Lees over de initiatieven en hoe de bewoners hun project hebben aangepakt in het rapport van Platform31. Via deze pagina is het rapport te downloaden.