Ga naar hoofdinhoud

Arbeidskrapte onder de technische vaartmakers

Onderzoek van het ROVC, de grootste techniekopleider in Nederland, wees uit dat het tekort aan technici een serieuze bedreiging vormt voor ons land. “Zonder nieuwe maatregelen blijft het tekort aan techniekpersoneel dit decennium zo hoog als nu”, schetste John Huizing, directeur van ROVC in 2023. “Dan zet de arbeidskrapte niet alleen een streep door de energietransitie, maar worden we als land ook minder innovatief en kunnen we zelfs onze welvaart verliezen.”

Energietransitie voorrang

Aan Het Parool vertelde Huizing in 2023 dat de enige manier om het tij te keren ‘harde keuzes’ waren. “De klimaatambities zijn getekend, daar moeten we aan voldoen. De energiecrisis is tastbaar, we willen minder afhankelijk worden van Russisch gas. Er zit weinig anders op dan keuzes maken, ten koste van andere sectoren.” Volgens Huizing moesten cruciale ingrepen die nodig zijn voor de energietransitie dus voorrang krijgen.

Ouderwetse gedachten

Bovendien zou de techniekbranche onaantrekkelijk zijn voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Te ouderwets waardoor jongeren en vrouwen afhaken. “De techniek is van oudsher een mannenwereld. Ruim de helft van de personeelsmanagers erkent ook dat de techniekbranche niet aantrekkelijk is voor vrouwen en jongeren. Vooral doordat deeltijdwerk nauwelijks wordt gefaciliteerd.” Huizing benoemde het als ‘een dwingende voltijdcultuur’. “Terwijl een werkweek van 32 uur het nieuwe normaal is.” Huizing voorspelde dat als dit verandert, minder uitstroom plaatsvindt en de branche nieuwe mensen trekt.

Problemen blijven toenemen

Er wordt hard gezocht naar meer technici, zoals verwarmingsmonteurs, elektriciens en installatiepersoneel. “De problemen nemen toe, ook vanwege alle plannen vanuit de overheid rond klimaatakkoord en energietransitie,” zei Huizing. “Daar hebben we een vracht aan mensen voor nodig.”

Lees hier hoe onze collega’s Bob Ploegmakers en Rob van Leeuwen denken over het huidige, technische opleidingslandschap.

Lees hier meer over dit onderwerp in het artikel van Het Parool.