Ga naar hoofdinhoud

Extra kosten voor huishoudens met zonnepanelen

Huishoudens met zonnepanelen zijn duurder voor energieleveranciers dan huishoudens zonder. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij doken in dit onderwerp omdat het opviel dat leveranciers steeds vaker onderscheid maken tussen klanten met of zonder zonnepanelen bij contracten. Vervolgonderzoek gaat uitwijzen hoe leveranciers deze hogere kosten precies doorberekenen.

Honderden euro’s

De gemiddelde klant met zonnepanelen kost de energieleverancier zomaar honderden euro’s extra door hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten en kosten die worden veroorzaakt door de salderingsregeling. Meer hierover in de verkennende studie ‘Meerkosten van klanten met zonnepanelen voor energieleveranciers’ die op de website van de ACM is gepubliceerd. Eerste helft van april wordt in een vervolgrapport duidelijk op welke manier leveranciers deze hogere kosten compenseren.

Extra toeslag

Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM blijkt bijvoorbeeld al dat bij drie leveranciers klanten met zonnepanelen en hoger tarief per m3 gas betalen. Bij drie andere leveranciers is het vastrecht hoger voor klanten met zonnepanelen. Zeven leveranciers laten huishoudens met zonnepanelen een extra toeslag betalen. Bovendien kiezen verschillende leveranciers ervoor om geen (langjarige) vaste contracten aan te bieden aan huishoudens met zonnepanelen. Dit gevarieerde aanbod veroorzaakt ook dat het voor consumenten lastig vergelijken is. 

Lees hier verder over dit onderwerp.