Ga naar hoofdinhoud

Green Deal onder constructie

Gisteren tijdens de debatten in het Europees Parlement kondigde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan dat het pesticidegebruik toch niet gehalveerd hoeft te worden. Ze koppelde dit besluit direct aan de boerenprotesten die in heel Europa gaande zijn. Ze wil hiermee het vertrouwen herstellen en de boodschap uitdragen beter naar de boeren te luisteren. “Zij blijven aan het stuur”, aldus Von der Leyen.

Wopke Hoekstra gaf in het middagdebat in Straatsburg de aanbeveling om in 2040 op een 90% vermindering van broeikasgassen te zitten ten opzichte van 1990. Dit op de weg naar een klimaatneutrale situatie in 2050. Brussel verwacht dat de huidige maatregelen er al voor zorgen dat de EU in 2040 op 88% reductie uitkomt, wat betekent dat we al goed op deze weg zitten. Toch zijn de reacties van rechts iets minder enthousiast aangaande de ambities van Hoekstra. ‘Dit is politieke klimaatgekte’, stelde Sylvia Limmer van Alternative für Deutschland (AfD). 

De Volkskrant ziet beide aankondigingen als een druk op de pauzeknop voor de Green Deal. Wat hen betreft heeft het feit dat de boeren aan het stuur zitten juist voor de huidige problemen gezorgd. Ook de aanbeveling van Hoekstra wat betreft de 90% reductie ziet De Volkskrant als een aanbeveling die alle scherpte uit de plannen van zijn voorganger Frans Timmermans haalt, zoals de verwijzing naar de toch al weinig ambitieuze bijdrage die de landbouwsector moet leveren. 

 

Benieuwd naar het hele verhaal van de Volkskrant? Lees het hier.