Ga naar hoofdinhoud

Huidige stroomprijzen moeten op de schop

Doordat de miljardeninvesteringen in nieuwe kabels volledig worden doorberekend in de nettarieven, is het tarief gestegen van enkele euro’s per megawattuur naar €18 nu. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse industrie tot drie keer zo veel betaalt voor stroom als concurrenten in buurlanden. Dat kan niet langer zo, klinkt de boodschap uit Den Haag. Desnoods moet het geld uit de schatkist komen.

Verder stijgen

TenneT verwacht dat het huidige bedrag van €18 nog verder gaat stijgen, lezen we in Het Financieele Dagblad. VVD-minister Micky Adriaansens roept op tot stoppen van deze manier van financieren. “Ik schrik van de grote verschillen die er zijn met de buurlanden”, laat ze weten. “Het echte probleem is hoe wij de investeringen doorberekenen.” Ook Jetten wil ‘kijken hoe we de financiering vormgeven’. Hij doelt daarmee vooral op de dure netwerken op zee om nieuwe windparken aan te sluiten.

Oplossingen

Uit een prognose van Netbeheer Nederland blijkt dat er tot 2030 nog minimaal voor 70 miljard geïnvesteerd moet worden, wil Nederland stoppen met aardgas. Een optie is dat netbeheerders de investeringen over een lange termijn afschrijven, volgens Adriaansens. Zo worden de tarieven gedrukt. Ook zou de overheid de investeringen op zich kunnen nemen. “Je kunt het ook in het saldo laten lopen”, aldus Adriaansens. In dat geval betaalt de overheid, maar worden belastingen niet verhoogd, waardoor de staatsschuld omhooggaat. 

 

Meer weten over dit onderwerp? Lees hier het volledige artikel.