Ga naar hoofdinhoud

Laadpalen tijdelijk uit, duizenden aansluitingen mogelijk

Maak ruimte op het net voor nieuwe huizen door slim om te gaan met elektriciteit, roept netbeheerder Stedin op een persbericht. Daarvoor moeten laadpalen tussen 16.00 en 21.00 uur uit. Voor elke laadpaal die in de avondpiek uitstaat, kan er grofweg één nieuwbouwwoning extra worden aangesloten, aldus de netbeheerder. “Het laden van auto’s rond etenstijd is lang niet voor iedereen nodig. Dat kan ook op andere momenten op de dag”, aldus Stedin-topman Koen Bogers.

45.000 woningen

De druk is rond deze tijd enorm hoog doordat mensen thuiskomen en veel apparaten aanzetten, waardoor er veel vraag naar stroom is. In sommige gebieden gaat 20 procent van alle capaciteit die Stedin tot 2023 op het net bijbouwt op aan het gebruik van laadpalen in de straat. Door hiermee te stoppen in de piekuren kan het uiteindelijk oplopen tot extra ruimte voor de bouw van wel 45.000 woningen in een provincie, voorspelt de netbeheerder. 

“Rigoureuze maatregel”

Overigens reageert de Vereniging Elektrische Rijders verbaasd op de oproep, lezen we via Nieuwsblad Transport. De vereniging spreekt van een “rigoureuze maatregel” waar mensen met elektrische auto’s de dupe van zijn. “Het helpt niet om de populariteit van elektrisch rijden groter te maken.” De vraag naar elektrische auto’s staat volgens de vereniging nu al onder druk door een combinatie van belastingen en relatief hoge prijzen. 

 

Lees hier het hele artikel.