Ga naar hoofdinhoud

Liander sluit eerste flexibel groepscontract elektriciteit af

Liander sloot twee weken geleden met de Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) een contract af waarmee aangesloten bedrijven flexibel met de ruimte op het elektriciteitsnet kunnen omgaan. Dit is voor Liander het eerste flexibele groepscontract dat is opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt.

Vol elektriciteitsnet aanpakken

“Dat had wel wat voeten in de aarde”, vertelt projectmanager Reinoud Botman van The Port of Amsterdam. “We zijn in 2021 al gestart met het project. We hebben bijeenkomsten georganiseerd en zijn bedrijven gaan informeren. Uiteindelijk hebben we een coöperatie opgericht om uitdagingen, zoals een vol elektriciteitsnet, samen aan te kunnen. Daarna was het makkelijker om in gesprek met Liander te raken.”

Geen extra kabels

Vanaf nu wordt het elektriciteitsgebruik binnen de coöperatie inzichtelijk gemaakt via een dashboard, gemaakt door Firan, een dochterbedrijf van Alliander. Zo hoeven er geen nieuwe kabels de grond in, maar zien leden hun eigen stroomgebruik en van de leden gezamenlijk om daarop te anticiperen. Zo onderzoekt de ECAH onderzoekt nu bijvoorbeeld of ze als corporatie gezamenlijk een batterij kunnen aanschaffen om op piekmomenten te ontladen. Om zo de momenten van terugschakelen te beperken. 

Conservatieve aannames

Sommigen leden van de ECAH hebben uitbreidingsplannen, met daaraan gekoppeld de elektriciteitsbehoefte. “Door de plannen aan Liander te geven, kunnen we veel scherpere plannen maken en zijn conservatieve aannames, die netbeheerders nu door een informatiegebrek moeten maken, niet nodig.” Het doel van de netbeheerder is om in 2024 in ieder geval zeven nieuwe flexibele groepscontracten af te sluiten en met Energy Hubs een plan te maken voor een geleidelijke opschaling. 

 

Lees hier meer over dit unieke contract via Stadszaken.