Ga naar hoofdinhoud

Miljarden voor energietransitie dankzij pensioenfondsen

De rollen worden ineens omgedraaid dankzij een plan waarvoor de vijf grootste pensioenfondsen de handen ineengeslagen hebben, wat sowieso al een unieke samenwerking is. Waar de overheid in het verleden vooral een beroep deed op de sector voor meer geld, hebben ABP, PFZW, PMT, BpfBouw en PME nu in een brief laten weten te willen investeren in de Nederlandse energietransitie. Volgens bronnen van het FD gaat het om miljarden.

Kunnen meer investeren

Het geld dat de pensioenfondsen in de transitie willen steken, is vooral voor de uitbreiding van warmte- en elektriciteitsnetten. Dit schrijven ze in een brief, in handen van het FD. De fondsen stuurden dit voorstel uit gezamenlijke naam aan informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. “We willen graag meer betekenen, we willen en kunnen meer investeren in de Nederlandse energietransitie.” Het geld is hard nodig nu de stroomnetten in Nederland overvol zitten.

€900 miljard

Dat de pensioenfondsen dit initiëren is uniek. Begin dit jaar riep minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat de fondsen nog op om te investeren in sleuteltechnologieën. Nu komt het initiatief van de pensioenfondsen, die samen ongeveer €900 miljard onder beheer hebben. De handreiking is een geschenk want bedrijven en huishoudens die van gas, kolen of benzine willen afstappen, hebben allemaal meer elektriciteit nodig. Momenteel kunnen veel bedrijven niet eens worden aangesloten door het overvolle stroomnet. 

 

Benieuwd welke voorwaarden de pensioenfondsen stellen in ruil voor dit bedrag?
Lees het hier.