Ga naar hoofdinhoud

Nederland blijft koploper in zonnepanelen

Nederlanders blijven in een rap tempo zonnepanelen op hun daken plaatsen. Netbeheer Nederland laat weten dat er in 2023 weer 600.000 woningen bijkwamen. Dat maakt een totaal van bijna 2,6 miljoen woningen, oftewel 32% van alle woningen in het land. Hiermee is Nederland, net als vorig jaar, Europees koploper als het gaat om huishoudens met zonnestroom.

Lokale problemen

Opvallend is dat de groei in het tweede deel van 2023 minder werd. Toch nog genoeg om lokaal steeds vaker problemen te veroorzaken op het elektriciteitsnet door de grote hoeveelheden opgewekte stroom. De urgentie om de eigen stroom te gebruiken en deze niet aan het net terug te leveren is groot. Mensen wordt geadviseerd om de auto op te laden en de was te doen op momenten dat stroom daadwerkelijk wordt opgewekt.   

Salderen draagt bij aan netproblemen

“Afschaffen van de salderingsregel betekent dat er ruimte op de netten komt voor meer woningen met zonnepanelen”, zegt Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie Netbeheer Nederland. “De huidige salderingsregeling stimuleert namelijk het terugleveren van stroom en draagt daardoor bij aan de volle netten en het regelmatig afschakelen van zonnepanelen. Inmiddels is het beter om te kijken naar een stimulans om meer stroom te gebruiken op de momenten dat er veel wordt opgewekt.”  

 

Lees hier meer over de groei van het aantal zonnepanelen en de effecten daarvan op de website van Netbeheer Nederland.