Ga naar hoofdinhoud

Nederlanders verbruiken steeds minder energie

Alleen al het afgelopen jaar daalde het energieverbruik in Nederland met 3 procent. Een daling die al sinds het begin van de nieuwe eeuw is ingezet, want vanaf 2000 daalde het energieverbruik met maar liefst 17 procent. In de laatste 24 jaar daalde het verbruik van fossiele brandstoffen zelfs met 26 procent. Achterblijver is de afname in het gebruik van olie en olieproducten, met slechts 6 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hernieuwbare energie keer vijf

Met deze cijfers kan het niet anders dan dat het verbruik van hernieuwbare energie is toegenomen. Dit verbruik werd vanaf 2000 vijfmaal zo groot. Dankzij de zuinige auto’s daalde het totale energieverbruik op de wegen ook met 10 procent, ondanks dat er meer werd gereden. Diesel verloor aan populariteit en werd flink minder getankt. Dat aandeel zakte met 22 procent. Volgens het CBS is het voor het internationale vrachtverkeer minder aantrekkelijk geworden om in Nederland te tanken.

Zachte winters

Door de toename van het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zon en wind, is het energieverbruik in de energiesector en de landbouwsector ook met een kwart gedaald. Dit komt door een lager verbruik van steenkool en aardgas. Maar niet alleen de industrie draagt bij aan de mooie cijfers; door zaken als isolatie en warmtepompen is het energieverbruik van woningen met bijna 30 procent afgenomen. De zachte winters en stijgende aardgasprijzen van de laatste jaren hebben daarbij ook geholpen.

Bekijk hier het hele rapport met alle conclusies op de website van het CBS.