Ga naar hoofdinhoud

Netbeheerders mogen aankloppen bij private stroomnetten

Afgelopen september kondigde Autoriteit Consument & Markt (ACM) al aan dat ook private stroomnetten mee moeten helpen in de strijd tegen netcongestie. Met het ‘Codebesluit verplichte deelname GDS aan congestiemanagement’ voegt ACM nu de daad bij het woord. Zo kunnen zij nu ook helpen het publieke stroomnet op piekmomenten minder te belasten.

Onafhankelijke netten

Gesloten distributiesystemen (GDS’en) zijn bijvoorbeeld een windpark of zonnepark waarbij de eigenaar zelf een elektriciteitsnet heeft aangelegd en waarop verschillende zakelijke afnemers aangesloten zijn. Deze onafhankelijke netten zijn vanaf nu verplicht tot aanbieden van flexibiliteit. Het is volgens de toezichthouder nu aan de netbeheerders om aangeslotenen te houden aan deze verplichting, lezen we in Solar Magazine. 

Congestiemanagement

Bij congestiemanagement helpen producenten of afnemers van elektriciteit in ruil voor een vergoeding om het elektriciteitsnet minder te belasten door invoering of afname op piekmomenten tijdelijk te verminderen. Zo kunnen meer klanten zich op het stroomnet aansluiten doordat er meer ruimte ontstaat. Nu private stroomnetten ook verplicht zijn om deel te nemen, kunnen netbeheerders gebruikmaken van flexibiliteit die aanwezig is bij bedrijven die zijn aangesloten via een privaat stroomnet. 

Meer informatie over het besluit van de toezichthouder is hier te lezen.