Ga naar hoofdinhoud

Dringende oproep aan kabinet

Ook netbeheerders doen dringende oproep aan kabinet

Recente wet- en regelgeving die relevant is voor de energietransitie moet doorgang vinden. Daarover spreken Netbeheer Nederland en Stedin zich uit namens netbeheerders in een oproep aan het demissionair kabinet. Vanaf deze week beslist het parlement namelijk welke onderwerpen het kabinet de komende periode oppakt en welke onderwerpen blijven liggen voor een nieuw kabinet. “We kunnen geen vertraging in de besluitvorming voor de infrastructuurprojecten en de noodzakelijke wetgeving gebruiken”, stelt Hans-Peter Oskam, directeur energietransitie en beleid bij Netbeheer Nederland.

Opgave

Gevreesd wordt door de netbeheerders dat de Energiewet en de Wet Gemeentelijke Instrumenten Warmtetransitie, die door het kabinet naar de Tweede Kamer is gestuurd, op de plank komt te liggen. Bovendien kan een mogelijke vertraging in de Landelijke Aanpak Netcongestie, maatschappelijke problemen veroorzaken, met name met betrekking tot het elektriciteitsnetwerk. “We hebben enorme opgaven, op het gebied van woningbouw, om het bedrijfsleven te helpen met verduurzamen en ook om de afgesproken klimaatdoelen te behalen. Het dringend advies van de netbeheerders is om de energietransitie niet controversieel te verklaren”, laat Oskam weten.

Controversieel

Controversieel verklaren is de officiële term voor de onderwerpen die stil blijven liggen tot een nieuw kabinet zich erover buigt. “Drie voor de energiesector cruciale wetsvoorstellen belanden mogelijk jaren op de plank als het parlement ze deze week ‘controversieel’ verklaart. De aanpak van de woningcrisis, de groei van de economie en de elektrificatie van de mobiliteitssector; zonder energie-infrastructuur staat alles stil. Wetsvoorstellen die Nederland draaiend kunnen houden over de verkiezingen tillen? Dát is pas echt controversieel”, vindt Koen Bogers, CEO van Stedin.

Lees hier waarover de netbeheerders zich nog meer zorgen maken in het uitgebreide artikel op Warmte365.