Ga naar hoofdinhoud

Pompen of verzuipen?

Bij calamiteiten mogen waterschappen niet uitgesloten worden van stroom die buiten het afgesproken elektriciteitsvermogen valt. Dat verzoek doet de Unie van Waterschappen aan netbeheerders. Erik den Hertog, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: “De waterschappen zijn wettelijk verantwoordelijk voor droge voeten en gezuiverd rioolwater. In een situatie van ‘pompen of verzuipen’ of voor het zuiveren van rioolwater mag het geen vraag zijn óf je stroom geleverd krijgt.”

Investeren

Waterschappen gebruiken elektriciteit met name voor het zuiveren van rioolwater en het droogmalen van polders. Om dit te bewerkstelligen is de komende vijftien jaar in veel delen van het land twintig tot veertig procent meer elektriciteit nodig. Dit komt vooral door bevolkingsgroei en strengere eisen aan de waterkwaliteit. Helaas brengt netcongestie waterschappen steeds vaker in de problemen. Ook de energietransitie en geopolitieke ontwikkelingen zorgen voor uitdagingen, terwijl betrouwbare toegang tot het elektriciteitsnet voor waterschappen cruciaal is om hun wettelijke taken uit te voeren.

Geen toestemming

Den Hertog: “Bij het recente hoogwater draaiden de gemalen volop om wateroverlast te voorkomen. Sommige waterschappen moesten hierdoor het met de netbeheerders afgesproken elektriciteitsvermogen voor de gemalen overschrijden. Dit leidt nu al tot juridisch getinte brieven van energieleveranciers. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat waterschappen geen toestemming krijgen van de netbeheerder voor nieuwe aansluitingen of om hun elektriciteitsaansluiting uit te breiden. Bijvoorbeeld de noodzakelijke uitbouw van rioolwaterzuiveringen.”

Veranderende energievoorziening

Zes waterschappen lieten in samenwerking met Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) uitzoeken hoe om te gaan met de veranderende energievoorziening en de daarbij behorende uitdagingen. STOWA kwam met het rapport ‘Energievoorziening: beschikbaar, betrouwbaar en betaalbaar (E3B)’. Een belangrijke conclusie is dat de waterschappen hun energievoorziening de komende jaren samen met netbeheerders meer strategisch vorm moeten geven. 

 

Lees hier meer over de achtergrond en het rapport.