Ga naar hoofdinhoud

Stop met investeren in groen?

Hobbelige weg

Elektrificatie blijkt een hobbelige weg, lezen we in het Het Financieele Dagblad. Waar Nederland zijn nek uitsteekt met de bouw van windturbines en zonnepanelen is de productiecapaciteit inmiddels maar liefst verdubbeld. Dat klinkt fantastisch, maar het verbruik groeit niet. Sterker nog: het verbruik nam in de afgelopen vijftien jaar af. Hoe dat kan? In de productontwikkeling zijn ook enorme stappen gezet met zuinigere apparaten. Uitstekende tendens, maar wat gebeurt er met al dat overtollige stroom?

Negatieve prijzen

Daar zit de crux van het probleem: deze stroomoverschotten zorgen voor hoge kosten. Energiebedrijven betalen om van de geproduceerde stroom af te komen, wat leidt tot negatieve prijzen. Als negatieve prijzen steeds vaker voorkomen, wordt dat een probleem, schetst Joost Greunsven, expert elektriciteitsmarkten bij TenneT 'Die prijzen zeggen dan dat er geen behoefte is om steeds meer productie bij te bouwen. Dan moet je eerst de vraag gaan ontwikkelen.'

Weinig dagen

Hoe kan er een grotere stroomvraag komen? Het zijn de grote gasverbruikers zoals raffinaderijen, de chemische industrie en metaalproducenten die Nederland van het overschot kunnen afhelpen. ‘We zien veel plannen, maar nog weinig daden’, aldus Greunsven. Dat deze bedrijven nog niet voor elektrificatie kiezen komt door de hoge tarieven en de beperkte subsidieregelingen weet Erik Klooster, directeur van VEMOBIN. ‘Op dit moment is dat bijna niet rendabel te krijgen'. 

Overheid moet ingrijpen

Brengen deze ontwikkelingen de klimaatdoelen in gevaar nu we wellicht pas op de plaats moeten maken met nog meer groene energie. Investeringen op dit gebied worden zo onaantrekkelijk. Volgens energie-experts is dit zo en neemt onze overheid dit probleem niet serieus genoeg.

Volledig artikel

Lees het volledige artikel (link hieronder) voor nog meer duiding. Laten wij er ondertussen op vertrouwen dat de grote gasverbruikers wél snel overschakelen op groene energie en dat alles dan klaarstaat voor een soepele transitie.

Lees het artikel hier.

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.