Ga naar hoofdinhoud

Beheren EV

Te veel apps, te veel laadpassen

Opvallende conclusies dit jaar in het jaarlijkse rapport ‘Shell Recharge EV Driver Survey 2023’. Voor het zesde jaar op rij publiceerde Shell een van de grootste Europese enquêtes onder berijders van elektrische voertuigen (EV’s) uitgevoerd door LCP Delta in opdracht van Shell Recharge. “We staan op een spannend keerpunt en werken met de sector hard aan een massale overstap op elektrisch rijden”, aldus Florian Glattes, Vice President - eMobility Solutions Shell.

Veel nieuwelingen

Hoewel het bekend is dat het aantal mensen dat overstapt op EV’s de afgelopen tien jaar is toegenomen, is het toch indrukwekkend om te zien hoe ‘nieuw’ de meeste EV-rijders zijn. Maar liefst 42% van de respondenten in het onderzoek heeft hun EV gekocht in het jaar voorafgaand aan de enquête, terwijl ruim 67% dit deed in de afgelopen twee jaar. Opvallend is ook dat 87% van de huidige EV-bestuurders hun voertuig in nieuwstaat heeft aangeschaft. Met dit aanzienlijke percentage is het niet moeilijk te voorspellen dat de markt voor tweedehands EV een aanstaande groei zal doormaken.

Meer vertrouwen

De zorgen over de maximale reisafstand, die vaak als struikelblok geldt voor de overstap naar elektrisch rijden, nemen af dankzij positieve praktijkervaringen. Dit jaar noemde 50% van de respondenten het als een van de drie grootste barrières, terwijl dat in 2022 nog 60% was. Slechts 14% van de respondenten gaf nog maar aan dat ze afzien van langere reizen. Het aantal respondenten dat met hun EV naar andere Europese landen reist en een goede ervaring heeft met het laden, steeg met 5%. Bovendien is de terughoudendheid om naar het buitenland te rijden vanwege laadproblemen met 7% afgenomen, terwijl de bezorgdheid over reisafstanden met 5% is verminderd.

Vier apps of meer

Bijna de helft van de respondenten (47%) geeft er voorkeur aan een enkele methode te hebben om toegang te krijgen tot alle publieke laadpunten. Zelfs als dat zou betekenen dat ze dan iets meer moeten betalen per laadbeurt. 23% heeft op dit moment namelijk meer dan vier apps om hun EV te beheren en optimaal te benutten, en 13% van de gebruikers heeft er zes of meer. Grappig feit: Het bezit van meerdere laadpassen neemt toe met de leeftijd.

Belangrijke bevindingen

• 42% van de EV-bestuurders ging binnen een jaar voor de enquête elektrisch rijden
• 47% vindt het niet nodig om dagelijks te laden
• 47% is bereid iets meer te betalen voor een uniforme methode van toegang tot laadpunten
• 50% van de zakelijke EV-rijders krijgt laadpassen van de werkgever
• 46% heeft ook zonnepanelen thuis
• 44% heeft thuis geen laadpunt en moet dus gebruik maken van publieke laadpunten
• 57% zou vaker bestemmingen met beschikbare laadpunten bezoeken

Meer weten? Lees hier het volledige rapport.

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.