Ga naar hoofdinhoud

Versnellen van de groene transitie: een slimme zet

Een recente studie van de Europese Centrale Bank (ECB) maakt duidelijk dat het versnellen van de groene transitie niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de financiële gezondheid van bedrijven, huishoudens en banken in de Eurozone. Uit het onderzoek blijkt dat voorfinanciering van investeringen in groene initiatieven goedkoper is dan uitstellen.

De kosten van vertraging

Het rapport van de ECB concludeert dat het versnellen van groene beleidsmaatregelen en investeringen om fossiele brandstoffen uit te faseren en energie te besparen, op de lange termijn gunstig is. De voordelen zijn tweeledig: bijdragen aan de zero-emissie koers, waardoor de impact van klimaatverandering wordt beperkt, en het verminderen van energiekosten en financiële risico's.

Vroeg investeren loont

Vroeg investeren gaat gepaard met aanvankelijk hogere kosten. Dit is een uitdaging voor de korte termijn. Op de lange termijn worden deze kosten gecompenseerd door lagere energiekosten en verminderde financiële risico's. De studie voorspelt dat banken jaarlijks €13 miljard aan verliezen op leningen zouden hebben in 2026, dalend tot €6,6 miljard in 2030 als er vroeg wordt geïnvesteerd. In tegenstelling tot het scenario waarin investeringen worden uitgesteld tot 2026 en daarna, waarbij jaarlijkse verliezen gestaag stijgen tot €21 miljard tegen 2029.

Impact op industrieën

De studie wijst mede op de impact op specifieke industrieën. Elektriciteitsbedrijven en bedrijven in de emissie-intensieve mijnbouw en productie ervaren de grootste impact als investeringen worden vertraagd. Dit benadrukt het belang van een proactieve benadering van groene initiatieven in deze sectoren.


Voor meer achtergrondinformatie over waarom investeren in groen een slimme zet is, lees het hele rapport van de ECB hier.