Ga naar hoofdinhoud

Waarom salderen niet langer de oplossing is

Veel enthousiaste reacties vorige week toen het plan van demissionair minister Jetten om de salderingsregeling af te schaffen tóch niet doorging. De succesvolle regeling die ervoor zorgde dat Nederland massaal aan de zonnepanelen ging dankzij een gunstige terugverdientijd zorgt volgens Jetten nu juist voor problemen. Hoe zit dat? Experts op dit gebied vertellen waarom deze doorgang een mogelijk gevaar is voor de energietransitie.

Focus op ontlasten

“Je hebt nu juist vooral een stimuleringsmaatregel nodig die de knelpunten voor verdere groei wegneemt, namelijk de verstopping van het net.”, vertelt Van Hooff van brancheorganisatie Holland Solar tegen het NRC. “De beste oplossing daarvoor is natuurlijk netverzwaring, maar dat duurt een tijd. Dus moet je in de tussentijd focussen op ontlasten van het net.” Al die zonnepanelen op daken wekken inmiddels zo veel stroom op dat het stroomnet geregeld overbelast raakt. Met dank aan salderen wordt dat alleen maar meer, wat de verdere groei van zonne-energie in de weg staat. 

Niet duurzaam bezig

De huidige situatie laat mensen bovendien in de waan dat de stroom die ze in de avond gebruiken van hun eigen dak komt, terwijl die stroom juist vaak opgewekt wordt in gascentrales wat helemaal niet zo duurzaam is. “Doordat we de salderingsregeling alsmaar in stand houden, krijgen mensen geen prikkel om hun verbruik aan te passen”, vertelt Sanne de Boer, specialist energietransitie van de Rabobank. “Terwijl we het liefst zo min mogelijk de gascentrales aan willen zetten.” Overdag wassen en de auto opladen kan iets ontlasten, nu de zon niet op verzoek in de nacht schijnt. 

Núl stimulans

Innovatie kan ook helpen bij het probleem van de vraag en aanbod van energie, denkt Olof van der Gaag, voorzitter van de branchevereniging Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. “Er zijn al wat slimme laadapps voor elektrische auto’s, maar het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Door de salderingsregeling is er nul stimulans om dit soort dingen te ontwikkelen.” Bovendien blijven zonnepanelen ook zonder regeling rendabel. Van der Gaag: “Ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd is de terugverdientijd nog maar zo’n zeven jaar. Dat komt doordat zonnepanelen alsmaar goedkoper en beter zijn geworden.” 

Lees hier het hele verhaal, met ook de argumenten van voorstanders via NRC.