Ga naar hoofdinhoud

'Zombieaanvragen' uit de wachtrij

Demissionair minister Rob Jetten heeft laten weten in gesprek te zijn met netbeheerders en toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) over het opschonen van de wachtrijen met aanvragen voor een aansluiting op het stroomnet. Dat meldt Solar Magazine. Dit gebeurde tijdens een commissiedebat over netcongestie na vragen van de VVD. 

Weerstand

De lange wachtrijen zijn al jaren een doorn in het oog. Vooral de aanwezigheid van dubbele aanvragen door bedrijven die voor een project in zes verschillende wachtrijen staan. Silvio Erkens (VVD) noemt dit ‘zombieaanvragen’ naar Engels voorbeeld, waar ze al iets verder zijn in het proces van opschonen. “In het Verenigd Koninkrijk kan de nationale netbeheerder aanvragen van de wachtlijst halen die onvoldoende concreet zijn”, aldus Erkens. 

Maar één keer overlast

Jetten is hierover al in gesprek met netbeheerders en de ACM. “Er zijn inderdaad aanwijzingen dat sommige bedrijven op heel veel plekken dezelfde aanvraag doen. Dat vertroebelt het zicht.” Jetten beaamt dat het systeem niet bijdraagt aan het probleem. “Het systeem heeft nu als nadeel dat je eigenlijk niet voelt dat je eventueel andere maatschappelijk belangen in de weg staat. De ACM is hier echt aan zet en is in overleg met netbeheerders aan het kijken wat hier zou kunnen.”  

 

Lees het hele artikel op Solar Magazine.