Ga naar hoofdinhoud

CO2 besparen met bedrijfskleding

Samen met BTN

Samen met bedrijfskledingspecialist BTN slaan we de handen ineen om de textielberg te verkleinen. Een initiatief dat naadloos aansluit bij onze missie voor een fossielvrije toekomst. Tot nu toe was er geen beleid met betrekking tot onze oude en versleten bedrijfskleding, terwijl er veel textiel in omloop is. Dat gaat veranderen. Vanaf nu verzamelt BTN deze kleding en coördineert dat het textiel nieuw leven wordt ingeblazen.

Kleding bij het restafval

Monteurs van Kersten Techniek krijgen voor hun werk standaard drie broeken, vijf truien, vijf t-shirts of polo’s en een zomer- en winterjas. “Die jassen gaan zomaar drie jaar mee. Broeken, polo’s en t-shirts slijten sneller”, weet onze collega Emile van den Boom. “Er gaat dus een hoop kleding doorheen. We gaan straks registreren hoeveel kleding dat precies is, wat monteurs bestellen en wat er terugkomt. Op dit moment weten we dat niet. Monteurs gooien oude kleding thuis weg, of het komt weer bij ons. Dan gaat het direct bij het restafval.”

Shirt wordt isolatiemateriaal

BTN zamelt niet alleen kleding in bij ons, maar ook bij andere bedrijven. Dit brengen zij naar Gaia Circulair, die het textiel uit elkaar haalt om bijvoorbeeld doek van te maken, dat wordt gebruikt in de auto-industrie of als isolatiemateriaal. “Wij doen dit nu met nog maar vijftig bedrijven, we staan echt aan het begin”, vertelt Judith Kloppenburg van BTN. “Wij verdienen er ook helemaal niks op, maar zien het als onze bijdrage om de textielberg te verminderen.”

Besparingen

Iedere keer dat wij kleding inleveren, stuurt BTN ons een besparingsdocument. “In dat document staat hoeveel CO2en hoeveel water jullie hierdoor besparen”, vertelt Kloppenburg. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is onze drijfveer om de kleding te recyclen. “Werken aan onze eigen duurzaamheid vinden we belangrijk. Doordat we hiermee CO2 besparen, kunnen we ook voldoen aan wet- en regelgeving”, zegt van den Boom. Een win-win situatie.

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.