Ga naar hoofdinhoud

Energiehubs de oplossing tegen overbelasting elektriciteitsnet

Bedrijven die gezamenlijk hun stroom opwekken. Hoe werkt dat? Op meer dan honderd plekken in het land zijn er al energiehubs waar meerdere bedrijven hun energieopwekking, -opslag, -conversie en -verbruik op elkaar afstemmen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) brengt nu een routekaart uit voor iedereen die ook over een lokaal stroomnet denkt, want ze verwachten de komende jaren een flinke groei.

Veel kansen

RVO wijt de toegenomen interesse van bedrijven in energiehubs mede aan de hoge energietarieven die verleden jaar zijn ontstaan, want met energiehubs zijn bedrijven goedkoper uit. Er is de mogelijkheid om energie onderling te delen, maar ook om te verkopen op de energiemarkt. Bovendien betekent samenwerken ook samen investeren in bijvoorbeeld productie-installaties of opslag en infrastructuur. Deze investeringen hebben nut voor alle partijen in de hub.

Middel tegen netcongestie

De vraag naar elektriciteit neemt de komende jaren alleen maar toe. Daarbij is overbelasting van het elektriciteitsnet een grote uitdaging. Zo kunnen bedrijven in sommige regio's al niet meer aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Ondernemers die een nieuwbouwpand betrekken of plots meer stroom nodig hebben moeten vaak maanden wachten op stroom. Energiehubs kunnen helpen bij het voorkomen van overbelasting door samenwerking en onderlinge afspraken over efficiënt energieverbruik. Er komt een betere balans tussen vraag en aanbod van energie. 

Nieuwe verantwoordelijkheid

“Deze aanpak vereist een denkomslag bij betrokken partijen”, zegt Marc Leeuw, projectleider namens ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland tegen BNR Nieuwsradio. “Contracten met netbeheerders verbieden namelijk vaak onderling uitwisselen van stroom en energieleveranciers zijn niet gewend de regie uit handen te geven.” De bedrijven krijgen er juist een verantwoordelijkheid bij. “Dat is wennen. Ze moeten afspraken met hun buren maker over hoeveel stroom er wordt verbruikt. Daar hoefden ze voorheen nooit rekening mee te houden.”

Routekaart

Energiehubs nemen een belangrijke plek in binnen het energiebeleid van klimaatminister Rob Jetten. Daarom is de routekaart in het leven geroepen voor geïnteresseerden. “De lessen die al geleerd zijn, maken we daarmee inzichtelijk”, aldus een woordvoerder tegen BNR. De routekaart wordt uitgebracht in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TNO, Netbeheer Nederland, Topsector Energie, OostNL namens de Regionale ontwikkelingsmaatschappijen, Invest-NL, NP RES en Energie Samen.

Klik hier voor meer informatie over de energiehubs en de routekaart.

Artikelen

We staan aan de vooravond van een enorme transitie. Lees alles over onze innovaties en oplossingen.