Ga naar hoofdinhoud

Groene subsidies voor kleine ondernemers

Als het aan D66 en VVD ligt, is investeren in duurzaamheid in de nabije toekomst ook aantrekkelijk voor kleine ondernemers. Dit lezen we in het Het Financieele Dagblad. Op dit moment zijn de mogelijkheden voor MKB’ers ontoereikend. Óf de investering voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een elektrische auto moet voorgefinancierd worden en dat is lastig voor veel ondernemers óf de lening is te klein voor een bank. De motie voor een garantiefonds voor microfinanciers wordt deze week ingediend. Met 150 miljoen willen de partijen een grote impact maken bij de ondernemers.

Nul aanvragen

“Wij zien een ruimte meerderheid in de Kamer voor dit voorstel”, zegt D-66 Kamerlid Romke de Jong . Hij dient samen met VVD’er Thierry Aartsen de motie in. Gelukkig, want de kleine ondernemer staat wél open om te verduurzamen, alleen is wat er nu ligt aan middelen niet aantrekkelijk voor hem. Denk aan MKB-krediet Groen. “Wij dachten dat dit veel problemen zou oplossen, maar hoorden van de minister dat er nul aanvragen waren van kleine bedrijven”, vertelt het Kamerlid.

In Overijssel kan het al

Kredietverstrekker Qredits is het gelukt om ondernemers in Overijssel te voorzien van leningen tot €50.000 met een lage rente 2,5%. Dit dankzij een overheidsbijdrage van de provincie. Met deze goedkope leningen hielpen ze inmiddels al 65 ondernemers, zegt André Dolsma van Qredits. Normaliter zou deze rente rond de 9,75% liggen. Dolsma ziet meer in constructie die zij nu met de provincie hebben, alleen dan landelijk. “Met alleen een garantiefonds kunnen wij niet zo’n lage rente aanbieden. Dat kan alleen als het Rijk de rente landelijk subsidieert.”

 

Lees hier het hele artikel.

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.