Ga naar hoofdinhoud

Minimaal energielabel C

Kantoren zonder minimaal energielabel C straks onbruikbaar

Sinds begin dit jaar moeten kantoorpanden groter dan 100 vierkante meter minstens energielabel C hebben. Forse straffen zoals boetes of zelfs verbieden van gebruik van het kantoor zijn het gevolg van nalatig handelen. Toch voldoet maar 55% van de kantoorpanden die in aanmerking komen label C of hoger, meldde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in januari. Eigenaren gokken op een tekort aan handhavers en schuiven verbeteringen vooruit. Experts waarschuwen voor dit gedrag.

Al 10 jaar bekend

Tien jaar geleden werd de verplichting bekend gemaakt. “Als je dan willens en wetens de hete aardappel voor je uitschuift, is dat geen goed signaal van de sector”, aldus Claire van Staaij, sector banker Real Estate bij ABN AMRO. Bovendien weet ze dat sinds 1 januari een aantal eigenaren het label heeft afgemeld. “Nu is het nog veertig procent dat niet voldoet aan energielabel C. Je kunt op je klompen aanvoelen dat we uiteindelijk naar label A+++ gaan”, meent Van Staaij. Ze roept beleggers, investeerders en projectontwikkelaars op daar naartoe te bewegen. “Je moet voorsorteren op 2030 en energielabel A.”

Partijen liggen te slapen

Sophie Kraaijeveld ING Sector Banking maakt duidelijk dat het echt twee voor twaalf is. “Vanuit waarderingsoogpunt zou je kunnen zeggen dat kantoren die moeten voldoen aan de label C-verplichting en dat niet doen stranded assets zijn; een asset die niet meer op dezelfde wijze is te exploiteren, die je moet afwaarderen omdat die waardeloos is geworden. In dit geval door die nieuwe wetgeving.” Kraaijeveld vertelt bovendien dat 35 procent van de kantoren, die onder de overheidseisen vallen, helemaal geen energielabel heeft. “Er zitten partijen te slapen. Het kan best zijn dat ze energielabel C halen, maar of dat zo is, weten we niet.”

Rücksichtslos

Olaf Nieuwenhuis, directeur projectontwikkeling bij Kroonenberg Groep, heeft voor vrijwel alle kantoren in de portefeuille de verplichte verbeteringen doorgevoerd. Hij is van mening dat gemeenten moeten handhaven. “Zeker als je geen plannen hebt voor de verduurzaming en eigenlijk alle berichten rücksichtslos negeert.” Nieuwenhuis denkt dat het helpt als eigenaren investeringen in duurzaamheid terugzien in de waarderingen. “Taxateurs zouden in de waardering moeten meenemen hoeveel financiering nodig is om het kantoor op niveau van energielabel C, B of zelfs A te krijgen. Dat zijn kosten die je zult moeten maken om het kantoor weer te kunnen verhuren.”

Afwaardering

Vastgoed dat niet voldoet aan de norm, gaat op termijn afgewaardeerd worden, zeggen vastgoedexperts. Ook financiers leggen ondertussen de lat hoger en hoger. Kraaijeveld: “Zonder plan voor energielabel C of zonder dat label financieren we je niet. Dat hebben we in 2017 aangegeven. En nu verlangen we van klanten dat ze stappen maken naar uiteindelijk label A in 2030.”

Nog geen energielabel C? We helpen graag dit mogelijk te maken. Informeer vrijblijvend via info@kerstentechniek.nl

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.