Ga naar hoofdinhoud

Microgrids verlichten druk op het net

De energietransitie vraagt om verzwaring van de netcapaciteit en een slimmere energie-infrastructuur. Netbeheerders werken hard aan het net, het kost tijd om deze uitbreidingen te realiseren. Microgrids bieden nu een goede oplossing die de druk op het net verlicht, kosten verlaagt en gebruikers slim laat samenwerken. In het toekomstige energiesysteem is die flexibiliteit cruciaal.

Microgrid

Een microgrid is een compacte versie van een traditioneel elektriciteitsnetwerk. Het produceert lokaal energie en levert deze direct aan een groep gebruikers. Het biedt een flexibele en betrouwbare oplossing voor lokale energievoorziening, met de mogelijkheid om volledig onafhankelijk van het openbare net te opereren. Zo hebben gemeenschappen en bedrijven meer controle over hun energievoorziening.

Slim en real time

Kersten werkt samen met de Gemeente Den Haag, Stedin en OpenRemote aan het project Slim Strandnet in Scheveningen. Dit innovatieve initiatief op het Noordelijk Havenhoofd laat zien hoe microgrids kunnen bijdragen aan de energietransitie. Slim Strandnet verenigt gebruikers zoals strandpaviljoens, het Beach Stadium en de Havenbediencentrale in een energiecoöperatie. Binnen deze coöperatie, waarin de gemeente actief participeert, worden energiestromen verrekend en vindt real-time monitoring plaats. Dankzij deze monitoring krijgen gebruikers inzicht in hun energieverbruik en -opwekking, waardoor zij energie kunnen besparen en profiteren van lagere energietarieven. 

Lokaal en efficiënt

De voordelen van microgrids zijn talrijk. Ze zorgen voor een ontlasting van het openbare net, verminderen energiekosten en bieden een hogere betrouwbaarheid door lokale energieproductie. Het project Slim Strandnet toont aan hoe lokale energieoplossingen kunnen bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet. Zo kan een lokaal initiatief bijdragen aan de bredere energietransitie.

Meer weten over Kersten Systeem Integratie? Klik hier.