Ga naar hoofdinhoud

Techniek is afwisseling en brengt je telkens een nieuwe uitdaging

Opleidingen en ontwikkeling

‘Techniek kun je leren als je dat echt wilt’

"Techniek is afwisseling en brengt je telkens een nieuwe uitdaging. Je komt op plekken waar een ander nooit komt. Ik heb gewerkt op grote schepen en in de badkamer van het Catshuis. Die afwisseling spreekt mij zo aan. Maar als je liever altijd op dezelfde plek werkt, kan dat ook in deze sector. Techniek is zo breed", vertelt Hans van Welie over zijn liefde voor techniek.  

De 60-jarige coördinator opleidingen en ontwikkeling bij Kersten Technische Bedrijven in Elst ademt techniek. Hij startte zijn loopbaan als elektromonteur maar hield zich daarna al vrij snel bezig met opleidingen. Zo richtte hij in 2008 twee opleidingscentra op voor hoger opgeleiden in Roemenië waarbij de studenten vervolgens bij Nederlandse installatiebedrijven een baan vonden. "Het is altijd mijn passie geweest om de link te maken tussen praktijk en scholing. Wat verwachten werkgevers van hun toekomstige werknemers en welke opleiding past daarbij?"  

Eigen opleidingscentrum

Kersten Techniek is actief in de retail en utiliteit en heeft een paar jaar geleden de energietransitie omarmd en onderdeel gemaakt van het bedrijf en haar diciplines. "Onze medewerkers voeren nu projecten uit waar complete woonwijken worden omgezet naar gasloos. Dat kun je als bedrijf niet alleen, daar moet je voor samenwerken. Het is mijn taak om de samenwerking met andere bedrijven op te zoeken, stagiairs te werven en onze medewerkers bij te scholen in de energietransitie", legt Hans van Welie uit. Die omscholing vindt deels in het eigen opleidingscentrum plaats. "Motivatie is daarbij altijd de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle opleiding", stelt Hans van Welie. "Techniek kun je leren als je dat echt wil. Uiteraard beginnen ze niet met het moeilijkste werk en de rest leren ze in de praktijk."

Praktijkleermeesters

Daarnaast kunnen vmbo’ers bij Kersten een snuffelstage volgen, mbo’ers kunnen er terecht voor hun BOL- of BBL-opleiding en hbo’ers vinden er hun stageplek op de engineersafdeling. "Het mooie aan Kersten is dat we zo breed zijn dat we veel disciplines in huis hebben. En als de student iets moet leren dat wij in de praktijk niet kunnen bieden, dan wordt hij daar in ons eigen opleidingscentrum over bijgespijkerd. We hebben voor zowel elektrotechniek als installatietechniek een praktijkleermeester in dienst", vertelt Hans van Welie over zijn werkgever.  

Lesmateriaal

De ervaring en het uitgebreide netwerk van Hans van Welie zorgen ervoor dat stagiairs een bijzondere stage bij Kersten beleven. "Al jaren werk ik mee aan de ontwikkeling van lesmateriaal voor de elektro- en installatiebranche. Dat lesmateriaal laat ik veelal door stagiairs maken. Want weet je, een ervaren kracht beschouwt bepaalde zaken als vanzelfsprekend. Een student doet dat niet, die wil zaken goed uitleggen en zelf snappen. Studenten vinden dit trouwens vaak hele mooie stageopdrachten en de school van de stagiair mag ook gebruik maken van dat lesmateriaal. Zo snijdt het mes aan twee kanten", verheldert Hans van Welie.

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.