Ga naar hoofdinhoud

Groot denken & kennis delen

Jan Pieter Manschot, Algemeen directeur

‘We willen vanuit onze specialismen een sleutelrol vervullen in de energietransitie’

Maatschappelijke uitdaging

Er moet heel veel gebeuren rond de energietransitie in woningen, ziekenhuizen, kantoren en winkels. De totaalinstallateur wil dit proces graag versnellen om de duurzame doelen te halen. “Nederland staat voor een enorme maatschappelijke uitdaging”, zegt algemeen directeur Jan Pieter Manschot.

Elektrificatie en warmtetransitie

Samen met opdrachtgevers en partners realiseert het installatietechnisch bedrijf uit Elst complexe duurzame installaties voor een fossielvrij Nederland in 2050. Of liever nog eerder dan 2050. Jan Pieter Manschot: “Voor de elektrificatie van Nederland moeten zonnepanelen, windmolens en laadpalen op het net aangesloten worden. En voor de warmtetransitie is de bouw van complexe duurzame installaties nodig met aanvullend de monitoring van energieprestaties. Wij hebben dit in huis, van technisch projectmanagement, technische engineering en realisatie tot technisch beheer, zowel elektrotechnisch als werktuigbouwkundig. We willen vanuit deze specialismen een sleutelrol vervullen in de energietransitie als systeem integrator.”

Projecten realiseren

De ambitie van Kersten Technische Bedrijven is grote stappen zetten om de doelstellingen voor verduurzaming te halen en daarin met grote partijen te werken. “Energieleveranciers hebben behoefte aan systemen. Producenten leveren warmtepompen, laadpalen of zonnepanelen. Beide partijen hebben behoefte aan een partner die de projecten realiseert. En dat laatste kunnen wij voor ze doen.”

Voorbeelden van projecten waar Kersten energiecentrales heeft gebouwd en aangesloten zijn onder meer Hogekwartier Veld 6 in Amersfoort, Olympiade in Amstelveen en MO*town Track 8 in Amsterdam. Voor de supermarktketen Jumbo in het Overijsselse Goor, een supermarkt met de BREAAM-kwalificatie Outstanding, sloot Kersten de elektrische installaties aan en de energiebemetering. Voor Porsche plaatste Kersten bij de Nederlandse dealers supersnelladers van 800 volt en voor Heliox heeft Kersten een van de grootste laadpleinen van Europa gerealiseerd!

Groot denken

Kersten Technische Bedrijven is gewend groot te denken en te denken in oplossingen. Het bedrijf heeft naam gemaakt met het snel en slim bouwen van installaties voor de retail. Vanwege een afkalvende retailmarkt, die nog eens versneld werd door de coronapandemie, verlegde het bedrijf enkele jaren geleden de focus naar de energietechniek. Die omschakeling was niet zo gek als het misschien lijkt: Kersten had al veel ervaring met koel- en verwarmingstechniek voor grote retailers als H&M, Primark en Blokker. Jan Pieter Manschot legt uit: “De kracht van ons bedrijf was dat we alles oplosten voor de retailers. We waren heel allround, zeer klantgericht en werkten snel. Nu zijn we veranderd naar een installatiebedrijf met drie businesslijnen. Dat zijn elektrificatie, warmtetransitie en technisch beheer. Vanuit deze specialismen kunnen we op technisch complexe vragen antwoorden geven. Het klantgerichte en de snelheid, wat deel is van ons DNA, nemen we daarin mee.”

Middenspanning

De omslag van allrounder naar specialist vroeg wel een andere focus qua personeel. Voor de projecten in de warmtetransitie zijn meer technisch specialisten aangetrokken. En om op te kunnen schuiven naar de hogere vermogens en het middenspanningsgedeelte in de elektrificatieomgeving zijn de eigen technici bijgeschoold. Dit gebeurde onder meer bij netbeheerders.

Kennis delen

Jan Pieter Manschot concludeert dat Kersten Technische Bedrijven vanwege de technische inhoud veel kan betekenen voor klanten. Hij vindt het onontbeerlijk om kennis te delen en om de energietransitie samen te doen met opdrachtgevers en partners. “Het vraagstuk van de energietransitie is te groot om dat niet te doen. We delen graag onze kennis en zoeken met onze R&D vooral ook naar technische oplossingen voor het congestieprobleem en om de energietransitie te versnellen. Het is mijn ambitie dat wij de vraagbaak worden op het gebied van elektrificatie, warmtetransitie en technisch beheer voor iedere onderneming die hiermee te maken heeft. Wij zien onszelf als technisch specialist op dit gebied, niet alleen qua kennis maar ook in de uitvoering.”

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.